Siirry suoraan sisältöön

Antiikkilaastiseinä

Blogin lukija Kaisa pyysi lähikuvia antiikkilaastilla tehdystä keittiön taustaseinästä. Sitä saa mitä tilaa eli tässä oma artikkeli aiheesta.

Keittiön seinä siis ensin tasoitettiin ja sen jälkeen seinälle levitettiin antiikkilaasti. Kyseinen tuote oli Vetonit Antiikkilaasti Hieno (katso tarkemmat tiedot tuotteesta linkin kautta). Suurin raekoko on noin 0,5 mm, mikä ei välttämättä sano mitään mutta tarkoittaa ettei pinnasta tule liian rakeinen. Antiikkilaastin levitys tapahtui lastalla mäiskimällä ja suurinpiirtein tasaiseksi vetämällä. Antiikkilaastia meni melkein kaksi täyttä 25 kg pussia. Heti antiikkilaastin levityksen jälkeen pintaa harjattiin tapettiharjalla, periaatteessa vaikka katuharjakin kävisi hommaan. Antiikkilaastia harjaamalla voidaan tehdä joko vaaka- tai pystysuuntaista kuviota tai sitten sinne tänne vetelemällä, kuten meillä tehtiin. Harjan tulee olla reilusti kostea, jotta harja ei vie antiikkilaastia mennessään vaan muokkaa vain sen pintaa.

Antiikkilaastipinnasta tuli valkoisena jo tosi kaunis ja hetken mietin, että pitäisiko jättää pinta valkoiseksi. Mutta kun valkoiset kalusteet oli jo hankittu niin valkoinen seinä olisi ollut liian pliisu. Niinpä sinä maalattiin Tikkurilan Luja -kosteantilan maalilla. Maali sävytettiin tummanharmaaksi. Tosin väri ei kyllä valmiilla seinällä ollut sitä mitä sävyn mallikortti antoi olettaa. Mutta niin se taitaa aina maalien kanssa olla, että seinällä näyttävät eriltä kuin sävykortissa.

IMG_1631

Projektina antiikkilaastiseinän teko oli mielenkiintoinen ja oppi taas jotain uutta remonttihommista. Lopputulokseen ollaan kyllä tyytyväisiä ja seinä ei ole ihan tavallinen keittiön taustaseinä. En ainakaan ole vastaavaa missään aiemmin nähnyt. ja vaikka seinä on epätasainen niin lika on silti liukkaan pinnan ansiosta helppo pitää puhtaana. Ja vaikka itse sanonkin niin onhan tuo aika cool. 🙂


kh6IMG_0017IMG_0016

18 kommenttia artikkeliin “Antiikkilaastiseinä”

  1. Huippua! 🙂 Muistan joskus nähneeni jossain toisessakin blogissa vastaavanlaisen seinän ja ajattelin jo silloin, et kiinnostava idea. Nyt koska remontti ei täällä päässä ole ihan just ajankohtainen, voi kuitenkin kuvan laittaa itselle muistutukseksi inspiraatiokansioon 🙂 Muistaa sitten myöhemminkin, et minkälaista kaikkea pitikään rempata.

    1. Kiitos kiitos. Onhan näitä varmasti tehty mutta ei ole vastaan tullut, ainakaan keittiön seinässä. Yleensä tuolla antiikkilaastilla pinnoitetaan tulisijoja ja vastaavia mutta mielikuvitushan näissä hommissa on vain rajana 🙂

    1. Moi. Kerran vain kun oli paljon muutakin tekemistä. Virallisesti kai se olisi kaheen kertaan pitänyt tehdä mutta paksummalla kerroksella yhdellä kertaa tulee ehkä vähän epätasaisuutta = rouheutta enemmän.

  2. OK, paljon kiitoksia. Meillä tänä viikonloppuna projektina keittiössä seinien pinnouitus. Innoitus asiaan saatiin juurikin täältä, kiitoksia! Ja Hyvää Joulun aikaa!

    1. Kiva kuulla, että artikkeleista joku saa inspiraatiota. Sen vielä vinkkinä sanon, että kannattaa noudattaa antiikkilaastin sekoitus- ja seisotusaikaohjeita. Pääset helpommalla.

    1. Jeps, se on hieman sotkuista puuhaa eli kannattaa suojata lattiat kunnolla. Laitahan sitten blogiisi linkkiä mistä inspiraation olet saanut ja saa tännekin laittaa linkkiä sitten lopputulokseen.

  3. Terve. Joo, vaimo hoitaa blogia niin pyydän laittamaan linkit sinne. Oliko tuo muuten himmeä, puolihimmeä vai puolikiiltävä tuo maali, millä maalasitte päälle?

    1. Nyt pistät kyllä pahan kysymyksen. Uskoisin, että se oli puolihimmeä mutta en voi kyllä varmasti sanoa. Värikoodi on kyllä tallessa mutta tuota himmeyttä en ole tainnut talteen laittaa.

    1. Moi. Fiksuna olin näköjään ottanut purkista kuvan ennen roskiinlaittoa ja jopa löysin kuvan tuhansien kotikuvien arkistosta. Eli se on: Tikkurila Luja pintamaali puolihimmeä, sävy: NCS S 6502-B. Sävykortti näytti aika tummalta mutta paljon vaaleampi ja itseasiassa sinertävämpi lopputuloksesta tuli.

  4. Tällä voisi korvata niitä laattoja. Laatoitus ei suju.

    Onko tämä ollut käytännölinen. Miten roiskeet puhdistuu ja kestääkö yhtään kosteutta?

    Hyvää työtä.

    1. Eipä ole pahaa sanottavaa. Roiskeet puhdistuu tosin luutuhan se vähän kärsii repaleisesta pinnasta. Mutta loppupeleissä ei niitä roiskeita oikeestaan etes tuu eikä kosteuttakaan. Uskoisin kestävän hyvinkin kosteutta, tähän mennessä ei ainakaan mitään näkyvää pinnassa ole. Aivan kuin uusi reilun parin vuoden käytön jälkeen.

Kommentoi ja anna palautetta!